Z městečka Lake Orion až do vesmíru

Matt Phillips

Staré čínské přísloví praví „I cesta tisíc mil dlouhá začíná prvním krokem“. Americký úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA) učinil tento první krok v roce 1959, kdy bylo vybráno prvních sedm astronautů, aby zahájili americký vesmírný program. Tuto průkopnickou skupinu, známou jako The Mercury Seven, tvořili Scott Carpenter, Gordon Cooper, John Glenn, Gus Grissom, Wally Schirra, Alan Shepard, a Deke Slayton. Jejich příběhy se staly všeobecně známé nejen díky tomu, čeho dosáhli, ale také prostřednictvím knih a filmů, jako byla například kniha Toma Wolfea The Right Stuff  a poté její stejnojmenné filmové zpracování.

Od té doby NASA provedla dosud nábor devatenácti skupin astronautů. Výběrová řízení na astronauty jsou velmi omezená a značně závisí na faktorech, jako jsou budoucí potřeby letů do vesmíru a rozpočtové prostředky. Shodou okolností NASA v současnosti provádí nábor 20. skupiny astronautů pro ročník 2009, do něhož se uchazeči mohou přihlásit nejpozději do 1. července 2008.

Se svým sloganem „NASA HAS SPACE FOR YOU“ hodlá NASA zajistit nábor asi dvaceti vybraných uchazečů, kteří v srpnu roku 2009 zahájí přípravný výcvik v Houstonu ve státě Texas.

Podle dr. Andrewa Feustela, absolventa Střední školy v Lake Orion z roku 1983 a absolventa výcviku astronautů NASA z ročníku 2000, představuje proces náboru velmi intenzivních dvanáct měsíců pohovorů, tělesných cvičení a teoretických zkoušek.

Jak si dokážete představit, požadavky na ty, kdo se chtějí stát astronauty, jsou přísné. V rámci klasifikace „astronauta“ existují tři různá zařazení: velitel / pilot, který slouží jako hlavní operátor dané vesmírné lodi a zodpovídá za bezpečnost posádky; dále letový specialista, kterému je svěřen dohled na činností posádky a úspěšným provedením experimentů a operací mise; a konečně palubní specialista, který se specializuje na vykonávání činností na palubě pro zajištění mise.

Andrew Feustel bude na své misi, která odstartuje 28. srpna 2008, letovým specialistou, jehož úkolem je během letu raketoplánu opravit Hubbleův dalekohled. To si vyžádá nejen dovednosti, které získal během studia geologických věd, ale i uplatnění fyzické stránky, kterou začal rozvíjet už na místní úrovni. Jako velký milovník sportu, aut a hudby pěstoval Andrew Feustel ve své mimoškolní činnosti řadu koníčků, s širokým záběrem od vodního lyžování na jezeře Lake Orion a alpské lyžování v centru Pine Knob až po muzicírování a opravy veteránů značky Jaguar, přičemž zároveň pracoval ve firmě International Autoworks, Ltd. ve Farmington Hills. Všechny tyto zkušenosti mu pomohly zvládnout požadavky na tělesnou zdatnost a manuální zručnost astronauta.

Na internetových stránkách NASA (www.nasa.gov) jsou uvedeny minimální požadavky, jež musí splňovat každý uchazeč, který se chce stát astronautem. Patří k nim bakalářský titul z technických oborů, biologie, přírodních věd nebo matematiky a k tomu nejméně tři roky související odborné praxe. Vedle toho musí každý kandidát projít lékařskou prohlídkou pro astronauty NASA a splňovat požadavek tělesné výšky v rozmezí 148,6 až 193 cm. Pokud se chcete ucházet o pozici velitele/pilota, musíte mít také za sebou nejméně 1000 letových hodin ve funkci velitele letadla s proudovým pohonem.

To, že byl vybrán do dalšího kola výběru v rámci programu výcviku astronautů, bral Andrew Feustel jako poctu a čest, nakonec to však byl jen další malý krok na cestě ke konečnému cíli, kterým bylo letět do vesmíru.

Příspěvek byl publikován v rubrice Andrew Feustel. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Komentáře nejsou povoleny.