Od aut až ke hvězdám

Matt Phillips

Čím chceš být, až vyrosteš? Tuhle otázku většina z nás slýchala od doby, kdy jsme byli příliš malí na to, abychom rozuměli tomu, co znamená.
Andrew Feustel

Andrew Feustel

Pro Andrewa Feustela, absolventa Střední školy v Lake Orion z roku 1983 a nynějšího astronauta NASA, to byla otázka, kterou znal velmi dobře a na kterou, stejně jako tomu je u mnoha dalších lidí, vznikala odpověď postupně.

Třebaže Feustelovým chlapeckým snem bylo letět do vesmíru, jeho cesta do kosmu nebyla tak docela přímočará. „Po absolvování Střední školy v Lake Orion jsem měl spoustu představ o svém povolání, mimo jiné v automobilovém průmyslu, ale nic výrazně konkrétního.“ Jak sám Andrew říká, „Začal jsem studovat na Oakland Community College, protože to pro mě byl finančně dostupný způsob jak si nechat otevřené různé profesní dráhy.“

Vedle studia našel Andrew Feustel zalíbení v celé řadě dalších činností. „To, že jsem vyrůstal v Lake Orion, mi dalo volnost vyzkoušet si různé věci, jako třeba jezdit na sněžném skútru, lyžovat, dělat na autech a hrát na kytaru.“ A dodává: „Neměl jsem tehdy ani tušení, že vedle vlastního studia se mi později budou hodit i mimoškolní činnosti, které mi pomůžou stát se astronautem.“

Andrew Feustel nejprve musel splnit základní požadavky kladené na uchazeče, který se chce stát astronautem (jsou uvedeny v předchozích článcích). Po přijetí do přípravného výcvikového programu pro kandidáty však na Feustela a další vybrané uchazeče z ročníku 2000 astronautů NASA čekaly velké překážky.

Podle Feustela byl přípravný výcvikový program pro kandidáty něco jako „pití z požární hadice“. Andrew dodává: „Je to v podstatě celý život vzdělávání, fyzické přípravy a nácviku technických dovedností nacpaný do programu osmnáctiměsíčního výcvikového tábora.“

Přípravný výcvikový program pro kandidáty zahrnuje intenzivní výcvik ve všem, od matematiky přes nošení skafandru, simulaci stavu beztíže pod vodou a ovládání robotů až po aeronautiku, trénink přežití, geologii a všechny složité jednotlivosti systémů a operací raketoplánu. Andrew Feustel k tomu říká: „Když jsem pracoval jako mechanik a na střední a vysoké škole opravoval veterány, nikdy mě nenapadlo, jak budou tyhle dovednosti jednou důležité – až když jsme začali sestavovat kosmická zařízení.“

Andrew Feustel během mise STS-125

Andrew Feustel během mise STS-125

Vedle toho, že musel překonat fyzické i mentální překážky přípravného výcviku kandidátů, zdůraznil Andrew Feustel, že další velkou výzvou je trpělivost. Jakmile totiž astronauti projdou touto fází přípravy, pokračují v intenzivním všeobecném výcviku, dokud nejsou zařazeni na misi, což obvykle trvá několik let. Ve Feustelově případě to trvalo čtyři roky, než byl 31. října 2006 oficiálně zařazen na misi. Od toho dne soustředil Andrew celou svou pozornost na tuto mimořádně významnou misi, jejímž cílem bylo opravit Hubbleův vesmírný dalekohled.

„Trpělivost“ zůstávala na pořadu dne, jelikož Feustelova mise, jejíž start byl původně naplánován na březen 2008, byla později přesunuta na 8. října 2008, což umožnilo dodatečné nepředvídané přípravy.

Andrew Feustel vzkazuje všem dětem bez rozdílu věku: „I když možná přesně nevíte, co chcete dělat, věnujte se kvalitnímu studiu a rozvíjejte další dovednosti tím, že budete dělat činnosti, které vás baví, a příležitosti se dostaví! A mimochodem, nezapomeňte, že musíte být trpěliví!“

Andrew Jay Feustel

  • Narodil se 25. srpna 1965 v Lancasteru (stát Pensylvánie), vyrůstal ale v Lake Orion (stát Michigan).
  • Maturoval na Lake Orion High School (1981).
  • Získal titul diplomovaného specialisty na vyšší odborné škole Oakland Community College.
  • Během studií na vyšší odborné škole pracoval jako automechanik pro International Autoworks, Ltd.
  • Studoval na Purdue University: 1989 získal bakalářský titul z oboru Solid Earth Sciences a 1991 doktorát věd v geofyzice.
  • 1991 až 95 – Queens University (Ontário v Kanadě), kde získal doktorát v geologických vědách. Jeho závěrečná práce se věnovala sledování tlumení seismických vln v dolech a jejich měřící techniky plus aplikace k určení charakteristiky lokalit.
  • 1995 až 97 pracoval pro Engineering Seismology Group (Kingston, Ontário), kde instaloval a provozoval mikroseismické monitorovací zařízení v podzemních dolech.
  • 1997 až 2000 pracoval pro Exxon Exploration Company. Věnoval se dohledu nad pozemními, mořskými i vrtnými seismologickými programy.
  • V červenci 2000 se stal členem 18. skupiny astronautů NASA, následoval dvouletý základní výcvik a čekání na nominaci do posádky. Ta přišla v říjnu 2006, a to do mise STS-125 (poslední oprava Hubbleova kosmického teleskopu).
  • Andrew Feustel společně s dalšími šesti astronauty odstartoval na palubě raketoplánu Atlantis STS-125 do vesmíru 11. května 2009. Oficiálně se stal 494. člověkem na oběžné dráze. Během tohoto kosmického letu absolvoval tři výstupy do otevřeného prostoru ve skafandru v celkové délce trvání 20 hodin a 58 minut. Celý let pak trval 12 dní 21 hodin 37 minut a 9 sekund. Na svou první misi vzal s sebou českou básnickou sbírku Písně komické Jana Nerudy. Více se dočtete zde.
  • V srpnu 2009 byl Andrew Feustel byl vybrán do mise STS-134, která měla za úkol dopravit k Mezinárodní vesmírné stanici alfamagnetický spektrometr. Raketoplán Endeavour odstartoval na svou historicky poslední misi 16. května 2011, mise trvala 15 dní, 17 hodin, 38 minut a 23 sekund, raketoplán přistál 1. června 2011. Na historicky přeposlední misi amerických raketoplánů si vzal s sebou další český předmět — postavičku Krtečka.
  • Oficiální životopis najdete na stránce NASA

Související články:

Příspěvek byl publikován v rubrice Andrew Feustel. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Komentáře nejsou povoleny.