Start raketoplánu Endeavour potvrzen! Dnes ve 21:47 hodin českého času

Novináři při příjezdu posádky do Kennedyho vesmírného střediska, odkud zítra odstartuje na svou poslední misi raketoplán Endeavour s českým Krtečkum a za účasti amerického prezidenta Obamy. Foto NASA27. dubna 2011 — Vedení týmu programu misí raketoplánů (Space Shuttle Program Mission Management Team) jednomyslně podpořil schválení plánovaného startu raketoplánu Endeavour v pátek 29. dubna v 15:47 EDT. Mike Moses, šéf týmu připravujícího start raketoplánu, oznámil, že setkání vedení bylo velmi krátké a že přípravy na start probíhají hladce. “Jsme připraveni na start, na který se moc těšíme,” prohlásil Moses.

Mike Leinbach, vedoucí směny, která povede start raketoplánu, říká: “Odpočítávání ke startu probíhá nad očekávání skvěle. Odpalovací rampa je nyní připravována, aby  mohl být pohonný systém raketoplánu naplněn kapalným palivem.”

“Již neřešíme žádné zásadní problémy… nálada celého týmu je skvělá, všichni se těšíme na návštěvu pana prezidenta,” prohlásil Leinbach. “Jsme připraveni a na páteční start se těšíme.”

Podle Kathy Wintersové, která se zabývá předpověďmi počasí v Kennedyho vesmírném středisku NASA, se dá na 80 procent očekávat, že podmínky pro start raketoplánu budou velmi příznivé. Jediným problémem by se mohl stát boční vítr.

Start je plánován v pátek 29. dubna v 15:47 EDT (21:47 hodin českého času). Start raketoplánu můžete sledovat živě na Astro.cz. Před tím si můžete prohlédnout animaci startu!

Raketoplán Endeavour se vydá na 14ti denní misi k Mezinárodní vesmírné stanici, kde budou členové posádky instalovat alfa-magnetický spektrometr (AMS-2), vysokotlakovou plynovou nádrž a další náhradní součástky.

Příspěvek byl publikován v rubrice Mise STS-134. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Komentáře nejsou povoleny.