Den 3: Propojení raketoplánu Endeavour a Mezinárodní vesmírné stanice

Mark Kelly a Andrew Feustel na palubě Endeavouru18. května 2011 — Posádku raketoplánu Endeavour dnes probudila píseň „Drops of Jupiter“ skupiny Train, která byla věnována pilotu Gregu Johnsonovi. Tato píseň, která v roce 2002 získala cenu Grammy za rockový song roku, patří mezi oblíbené písně Johnsonova syna Matta, který zítra oslaví své narozeniny.

Během dnešního dne dojde k propojení raketoplánu Endeavour a Mezinárodní vesmírné stanice. V 3:38 ráno provedl Endeavour poslední zážeh motorů pro navedení na přesnou dráhu k přiblížení k ISS. K propojení by mělo dojít cca v 6:16 hod.

Připojení k ISS bude řídit velitel lodi Mark Kelly společně s pilotem Gregem Johnsonem. Dráhu přiblížení upraví několik zážehů korečních motorů, díky kterým se Endeavour dostane do pozice asi 600 stop nad ISS asi hodinu před zahájením manévru propojení.  Tento manévr, během kterého se Endeavour obrátí „na záda“ (o 1 stupeň za sekundu), poskytne astronautům možnost vyfotit stovky snímků  ochranného štítu raketoplánu. Tyto fotografie pak budou sloužit analytikům k zhodnocení stavu ochranné vrstvy raketoplánu.

Podívejte se, jak probíhá rotační manévr „Rendezvous Pitch Maneuver“ a jak propojení s ISS.

Dvě hodiny po dokončení spojovacího manévru (cca v 8:36)  budou otevřeny dveře stykovacího mechanismu mezi Endeavourem a ISS.  Kapitán Mark Kelly, pilot Johnson, specialisté mise Michael Fincke, Greg Chamitoff, Andrew Feustel a Roberto Vittori z Evropské kosmické agentury se připojí k posádce Expedice 27, kterou tvoří velitel Dmitrij Kondraťjev a palubní inženýři Andrej Borisenko,  Alexandr Samokuťajev, Paolo Nespoli z Evropské kosmické agentury a Cady Colemanová s Ronem Garanem z NASA.
Dvanáctičlenná posádka pak zahájí sérii úkonů v příštích 12 dnech, během nichž dojde k instalaci magnetického alfaspektrometru a čtyř výstupů do vesmíru. Dnes budou pomocí mechanické ruky na palubu ISS přeneseny náhradní díly.

Příspěvek byl publikován v rubrice Mise STS-134. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Komentáře nejsou povoleny.