Posádka raketoplánu Endeavour nainstalovala alfačásticový magnetický spektrometr

Alfa-magnetický spektrometr (AMS-2)

19. května 2011 — Dnes posádka vstávala v 22:56 floridského času (4:56 českého času).  Budíček zazněl až o 30 min později kvůli problémům v komunikaci. Dnešní den kosmonauti zahájili za zvuku písně Luna od Jose Serrana, která byla objednána pro specialistu mise Grega Chamitoffa. Serrano a Chamitoff jsou dobří přátelé a Serrano píseň Luna napsal speciálně pro tuto misi.

Dnešní den se točí především kolem alfa-magnetického spektrometru (AMS-2), který byl cca ve 12 hod českého času úspěšně nainstalován na pravou stranu Mezinárodní vesmírné stanice. Specialisté mise Andrew Feustel a Roberto Vittori k instalaci použili mechanickou ruku raketoplánu Endeavour, pomocí které předali alfamagnetický spektrometr mechanické ruce Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Pilot Gregg Johnson a specialista mise Greg Chamioff poté instalovali AMS na ISS.

Tým AMS-2 bude monitorovat činnost alfa-magnetického spektrometru po 24 hodin. AMS-2 používá velký magnet, jenž pomocí magnetického pole sbírá nabité částice (protony, elektrony, apod.), jež se pohybují vesmírem.

Na data získaná AMS-2 čekají stovky vědců v 16 zemích, kteří doufají, že jim alfa-magnetický spektrometr pomůže odhalit složení vesmíru a jeho počátky. Vědci také doufají, že jim AMS-2 osvětlí původ tzv. temné hmoty a antihmoty. AMS-2 by také mohl poskytnout informace o dalších, nám zatím neznámých, kosmických jevech.

Příspěvek byl publikován v rubrice Mise STS-134. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Komentáře nejsou povoleny.