28. března bylo zahájeno uzavírání zadní části raketoplánu

Endeavour na startovací plošině 39A

Endeavour na startovací plošině 39A

Obsluha startovací rampy 39A v Kennedyho vesmírném středisku na Floridě v pondělí  28. března zahájila uzavírání zadní části raketoplánu Endeavour před příjezdem posádky mise STS-134.

Podle plánu by mělo šest astronautů raketoplánu Endeavour přicestovat do Kennedyho vesmírného střediska v úterý cca v 19 hodin (cca v 1 hodinu v noci 30. března českého času), aby zde provedli zkoušku startu raketoplánu a s tím související nácvik simulovaného odpočítávání ke startu (Terminal Countdown Demonstration Test, TCDT).

Příjezd posádky bude možné sledovat živě v NASA TV.

Během 14tidenní mise doveze šestice astronautů na Mezinárodní vesmírnou stanici alfa-magnetický spektrometr AMS-02, což experimentální částicový detektor pro sledování projevů případné existence antihmoty ve vesmíru, a platformu Express Logistics Carrier-3, která bude udržovat stanici v chodu poté, co budou lety raketoplánů letos v červnu ukončeny.

Start raketoplánu Endeavour na misi STS-134 k Mezinárodní vesmírné stanici je plánován na 19:48 hod EDT (Eastern Daylight Time) 19. dubna 2011.

Prohlédněte si fotogalerii NASA z příprav na misi STS-134

Příspěvek byl publikován v rubrice Mise STS-134. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Komentáře nejsou povoleny.