Raketoplán Endeavour přistane dnes v 8.35 českého času

1. června 2011 — Raketoplán Endeavour je na cestě zpět do Kennedyho vesmírného střediska. V 2:03 EDT (tedy v 8:03 českého času) Endeavour vstoupil do zemské atmosféry. V 2:12  EDT (8:12 českého času) teplota tepelného štítu dosáhla svého maxima a v 2:16 EDT (8:16 českého času) začala první faze zpomalování raketoplánu. Po 2:22 EDT (8:22 českého času) by teplota tepelného štítu měla začít klesat.

Endeavour poletí severovýchodním směrem podél západního pobřeží Floridy v blízkosti Fort Meyers Beach. Jeho průlet způsobí aerodynamický třesk několik minut poté, co jeho rychlost klesne pod hladinu zvuku.

Velitel Mark Kelly navede raketoplán na runway 15 Kennedyho kosmického střediska. Přistání je očekáváno v 2:35:23 EDT (8:35:23 českého času), jde tedy o noční přístání.

Přistání můžete sledovat on-line na NASA TV.

Přípravy raketoplánu Atlantis, jehož start je plánován na 8. července, jsou zhruba v polovině. Atlantis bude v průběhu středy nainstalován na startovací rampu 39A. Start raketoplánu Atlantis bude poslední misí raketoplánů do vesmíru, program bude poté ukončen.

Příspěvek byl publikován v rubrice Mise STS-134. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Komentáře nejsou povoleny.