Andrew Feustel převzal z rukou předsedy AV ČR prof. Jiřího Drahoše nejvyšší ocenění Akademie věd ČR De scientia et humanitate optime meritis

Na pozvání Akademie věd ČR, ve spolupráci s Astronomickým ústavem AV ČR, Americkým centrem Velvyslanectví USA v ČR a Českou kosmickou kanceláří přiletěl na návštěvu České republiky americký astronaut Andrew Feustel, jenž se letos v květnu zúčastnil mise STS-134 raketoplánu Endeavour k Mezinárodní kosmické stanici.

Andrew Feustel převzal v pondělí 1. srpna 2011 z rukou předsedy AV ČR prof. Jiřího Drahoše nejvyšší ocenění Akademie věd ČR De scientia et humanitate optime meritis – čestnou medaili udělovanou významným tuzemským a zahraničním osobnostem, které se zasloužily o rozvoj vědy, vzdělanosti, kultury a prosazování humanitních idejí.

Drew Feustel přebírá vyznamenání AV ČR

„Doufám, že toto ocenění bude dobrým stimulem pro další pokračování velmi úspěšné spolupráce mezi AV ČR a NASA, speciálně pak mezi Akademií věd a Andrew Feustelem,“ zdůraznil při předání čestné medaile s diplomem předseda AV ČR prof. Jiří Drahoš. Slavnostní akt se uskutečnil v úvodu tiskového brífinku v sídle AV ČR, jehož se kromě amerického astronauta a jeho manželky Indiry se syny zúčastnili i ředitel Astronomického ústavu AV ČR Petr Heinzel, ředitel Amerického centra Velvyslanectví USA v ČR Miroslav Konvalina a ředitel České kosmické kanceláře Jan Kolář.

Jiří Drahoš na brífinku mimo jiné připomněl potřebu pěstovat v mladých lidech zájem o vědu, technické a přírodovědné obory, a to již od útlého dětství. „Nestačí se jim věnovat až od doby, kdy jsou na střední či vysoké škole. Proto jsme se dohodli s americkou ambasádou, že vyhlásíme program, který má podpořit zájem o studium inženýrských a technických věd. Představa je taková, že se programu zúčastní vybrané firmy a studenti končící základní školy. Studenti by měli praktickou možnost s institucemi spolupracovat. A Andrew Feustel bude garantem programu,“ upřesnil Jiří Drahoš.

Rovněž Andrew Feustel ocenil pomoc a podporu Akademie věd ČR a předal jejímu předsedovi prof. Jiřímu Drahošovi pamětní panel s koláží tvořenou fotografiemi z posledního letu raketoplánu Endeavour, znakem této mise a českou vlajkou. „Tato vlajka byla na palubě při naší misi STS-134, vrátila se v pořádku z kosmu a nyní vám ji předávám jako výraz díku za vaši podporu a skvělou spolupráci,“ pronesl Andrew Feustel.

Do vesmíru letěl Andrew Feustel už v roce 2009 jako účastník letu raketoplánu Atlantis STS-125 k poslední servisní misi u Hubbleova kosmického dalekohledu. V obou případech si na palubu s sebou vzal vybrané symboly z České republiky, v roce 2009 Nerudovy Písně kosmické a českou vlajku a v roce 2011 plyšovou postavičku Krtečka Zdeňka Milera.

V programu nynější návštěvy Andrew Feustela jsou veřejné besedy a autogramiády. Do České republiky s ním přicestovali také jeho synové a manželka Indira Feustelová, jejíž matka je Češka a otec Ind.

Záznam z tiskové konference a předávání vyznamenání si můžete prohlédnout ZDE.

Připravil: Odbor mediální komunikace, Kancelář AV ČR

Příspěvek byl publikován v rubrice Drew Feustel v ČR. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>