Vědci z observatoře Kleť dali jedné planetce jméno Feustel

Americký astronaut, Andrew Feustel ukazuje certifikát na svoji planetku, který mu předala ředitelka českobudějovické hvězdárny Jana Tichá.

ČTK, 3. srpna 2011 — Jedna z planetek, která obíhá kolem Slunce, se jmenuje Feustel. Hvězdáři z observatoře Kleť u Českých Budějovic ji pojmenovali po americkém astronautovi, který byl letos členem posádky raketoplánu Endeavour a do vesmíru si vzal i plyšového Krtka. Andrew Feustel dnes navštívil České Budějovice a ředitelka tamní hvězdárny a planetária Jana Tichá mu při té příležitosti oznámila, že se po něm jmenuje jedna z planetek.

„Je to pěkný dárek a příjemné překvapení,“ řekl novinářům Feustel, když si prohlížel snímek s dráhou planetky, která nyní nese jeho jmého. Nachází se v prstenci mezi drahami Marsu a Jupiter. Kolem Slunce oběhne jednou za 3,88 roku a dosahuje rozměru zhruba dva kilometry.

„Díky tomu, že jste planetku pojmenovali po mém příjmení, ji budou moct v budoucnu zdědit i moji synové,“ uvedl s úsměvem Feustel, který je od 29. července na návštěvě Česka.

Hvězdárna na Kleti objevila už více než devět stovek dosud neznámých planet i planetek. Podle Tiché si Andrew Feustel zaslouží, aby jedna z nich měla jeho jméno. „Planetky tradičně dostávají jméno po významných osobnostech,“ řekla.

„Sál Hvězdárny a planetária v Českých Budějovicích praská ve švech a kapacita nestačí, kdo se nedostal, může počkat aspoň na autogramiádu. Ale když Indira Feustelová spatřila brečícího chlapce, pravila „to je můj syn“ a vpašovala ho do sálu. Rodina astronauta pak celou dobu stála, protože si odmítla sednout, aby bylo více místa pro diváky,“ píše Pavel Suchan z Astronomického ústavu AV ČR, který Andrewa Feustela v České republice doprovázel. Více v jeho reportáži Návštěva Andrewa Feustela den za dnem.

Feustel, jehož manželka Indira má české kořeny, se letos do vesmíru podíval podruhé ve svém životě, kdy byl členem posádky historicky předposledního letu amerického raketoplánu. Prý by se do vesmíru rád vrátil. „Bude ale záležet na tom, jak dlouho mi to žena bude tolerovat,“ zažertoval na adresu své manželky, jejíž matka pochází z Moravy.

Příspěvek byl publikován v rubrice Drew Feustel v ČR. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Komentáře nejsou povoleny.