Astronaut Feustel navštívil v Brně továrnu, kde vznikl plyšový krteček

Andrew Feustel v Moravské ústředně Brno

8. srpna 2011 — Astronaut Andrew Feustel navštívil na závěr svého turné po českých a moravských městech Brno. Se svou rodinou nejdříve zamířil do Moravské ústředny Brno, kde vznikl jeho vesmírný krteček. Astronaut si chtěl prohlédnout, jak se postavičky Krtka vyrábí.

„Zatímco se tedy na začátku pobytu podíval k otci Krtečka panu Milerovi, na konci pobytu se ocitá ve výrobně těchto malých i velkých plyšových hraček. Přivítání vskutku moravské – lidové kroje, výborná slivovice, koláčky,…Setkání s pracovnicemi firmy a novináři bylo spontánní. Z dotazů vybíráme: Je ve vesmíru v noci tma jako tady na Zemi? (Ano, den a noc se nám ale na oběžné dráze střídá rychleji, 16 x za den máme světlo a 16 x tmu.) Jaký byl Váš nejhorší zážitek před startem a před přistáním? (Před startem je to ležení na zádech po dobu tří hodin, po přistání jsem se asi tři dny cítil jako opilý.),“ píše Pavel Suchan z Astronomického ústavu AV ČR, který Andrewa Feustela v České republice doprovázel. Více v jeho reportáži Návštěva Andrewa Feustela den za dnem.

Feustelovi postupně prošli místnosti, kde sedí designéři, šičky a další zaměstnanci, potkali se i s Marcelou Vidlákovou, která vyrobila přímo vesmírného Krtka. „Muselo to být hotové celkem rychle, dokonce do dvou hodin, protože to strašně spěchalo, takže to bylo dost náročné,“ říká Marcela Vidláková, která navrhuje a vyrábí plyšové postavičky už přes 30 let. Jindy jí návrh nového plyšáka trvá celý měsíc. Krtečka pro NASA ale stihla ručně ušít prakticky ve svém volném čase. „Honem, rychle, místo oběda,“ dodává Marcela Vidláková.

Nezpomalil jí ani zvláštní materiál, ze kterého musela krtečka vyrobit: „Je to vlastně nehořlavý materiál, který se musel použít.“ Obchodní ředitel družstva Moravská ústředna Brno Blahoslav Dobeš vysvětluje, že krtek kosmonaut je opravdu jedinečný: „Varianta pro pana Feustela, která byla oficiálně na palubě a všude je vidět, je verze, která vznikla jen pro něho. Pro NASA jsme museli potvrdit, že tento produkt nebude nikdy komerčně využíván a vyráběn.“

Více o výrobě krtečka pro NASA se dočtete zde.

Na výrobě plyšového kosmonauta se podílel i astronaut Andrew Feustel, který si na něj přidal suchý zip, aby ho na vesmírné stanici mohl přilepit ke zdi.

Odpoledne manželé Feustelovi zamířili na brněnskou Novou radnici, kde na ně čekal sál plný dětí, které astronauta zahrnuly otázkami. Co děláte, když má raketoplán poruchu? Jak dlouho se musíte učit, abyste byl astronaut? Jaké jídlo ve vesmíru jíte?

A Andrew Feustel trpělivě odpovídal: „Snažíme se, abychom neměli poruchy. A když jsou, vždy máme nějaký záložní plán. Učit se musím mnoho let, samotná příprava na misi pak trvá tři roky. Jídlo v raketoplánu není moc dobré. To české je určitě lepší.“

Na Andrewa Feustela a misi STS-134 s Krtečkem na palubě zůstane v Česku vzpomínka v podobě Krtka, který letěl do vesmíru. „Krteček zůstane v České republice, dnes dostal Andrew věrnou kopii, aby nepřišel k úhoně. Ten se suchým zipem bude od 13 do 16 hodin každý den, kromě pátku, přístupný veřejnosti v Americkém centru,“ vysvětluje Mirek Konvalina z Amerického centra v Praze. A půjčovat si ho budou astronomové, aby jim pomohl propagovat vědu mezi dětmi.

Příspěvek byl publikován v rubrice Drew Feustel v ČR. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Komentáře nejsou povoleny.