Absolvent střední školy v Lake Orion míří k nebi

The Lake Orion Review
Matt Phillips

Snili jste někdy o letu do vesmíru? Ať už ve vaší představě vystupuje Neil Armstrong nebo John Glenn, případně Luke Skywalker nebo Flash Gordon, možnost cestovat vesmírem v raketě a vznášet se ve stavu beztíže je pro dobrodružného ducha v každém z nás lákavá. Zatímco většina z nás však tento sen jen sní, jeden místní člověk jej proměnil ve skutečnost.

Dr. Andrew Feustel, absolvent Střední školy v Lake Orion z roku 1983, odstartuje 28. srpna 2008 na palubě raketoplánu Atlantis na jedenáctidenní misi do vesmíru.

Jeho sny o tom, že se stane astronautem, začaly už v mládí: „Určitě to byla od útlého dětství moje touha,“ říká a dodává, že je to „splněný sen“.

Andrew Feustel se narodil v roce 1965 v Lancasteru ve státě Pensylvánie a brzy poté se jeho rodina přestěhovala do města Lake Orion. Chodil do základní školy Oakland Christian School, v deváté třídě přešel na Lake Orion Junior High School (nyní Waldon Middle School). Po absolvování této školy v roce 1983 získal Andrew Feustel nižší vysokoškolský diplom na Oakland Community College. Poté studoval na Purdue University, kde získal bakalářský titul v oboru geologie země a inženýrský titul v oboru geofyziky.

V roce 1991 se Andrew Feustel přestěhoval do Ontaria v Kanadě, kde navštěvoval Queen’s University a v roce 1995 získal titul PhD ve vědách o Zemi.

Během tříletého období po promoci pracoval jako geofyzik, kdy instaloval a provozoval mikroseismická monitorovací zařízení v celých Spojených státech amerických a Kanadě. Tyto zkušenosti ho dovedly na pozici ve firmě Exxon Mobil, kde dohlížel na celosvětově prováděné programy monitorování seismické činnosti.

Jeho chlapecký sen se začal uskutečňovat během výběru budoucích astronautů v roce 1999. Do výběrového řízení se přihlásilo přes 3500 uchazečů a dr. Feustel byl jedním ze sedmnácti vyvolených. Po dalších 12 měsících intenzivního tréninku fyzické i duševní vytrvalosti, který je součástí program výběru kandidátů se dr. Feustel oficiálně stal letovým specialistou, skutečným astronautem.

Od té chvíle se zapojil do specializovanějšího výcviku, který vyvrcholil okamžikem, kdy byl oficiálně vybrán, aby se stal součástí sedmičlenného týmu pro misi STS-125, poslední misi k Hubbleovu vesmírnému dalekohledu. „Strávím tři dny ve volném kosmickém prostoru ve skafandru při opravách dalekohledu tím nejmodernějším a nejlepším, co máme, aby vydržel dalších osm nebo více let.“
 
Dr. Feustel má s manželkou Indirou dva syny a v současnosti bydlí v Houstonu ve státě Texas.

Ačkoli většina našich hrdinů cestujících vesmírem existovala jen v knihách, v televizi a na promítacím plátně, Lake Orion se nyní může pyšnit tím, že má hrdinu, jehož cesta do vesmíru začala přímo v našem městě.

Od chvíle, kdy zasedl ve škamnách Střední školy v Lake Orion, až do okamžiku, kdy vystoupí z raketoplánu do volného kosmického prostoru, je dr. Andrew Feustel živým důkazem toho, že s pílí a odhodláním může člověk uskutečnit své sny. Lidské vůli se meze nekladou.

Další informace o dr. Feustelovi a dalších programech NASA najdete na www.nasa.gov
První část devítidílného seriálu, který dokumentuje mimořádnou dráhu absolventa Střední školy v Lake Orion: let dr. Andrewa Feustela do vesmíru.

Příspěvek byl publikován v rubrice Andrew Feustel. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Komentáře nejsou povoleny.