Na start Endeavouru odcestovala oficiální česká delegace

Zleva: Pavel Suchan, Petr Heinzel a František Fárník z Astronomického ústavu AV ČR a KrtekPraha, 26.dubna 2011 — V úterý ráno odletěla oficiální česká delegace pozvaná astronautem Feustelem a NASA v čele s předsedou Akademie věd ČR Prof. Ing. Jiřím Drahošem, DrSc. na start Endeavouru STS-134. Startu se zúčastní také skupinka z Astronomického ústavu AV ČR — ředitel Doc. RNDr. Petr Heinzl,  František Fárník a Pavel Suchan, který bude spolu s ředitelem Amerického centra Miroslavem Konvalinou průběžně referovat z místa dění na Facebooku.

Startu se zúčastní na 250 členů rodiny a přátel astronauta a oficiálních hostů pozvaných astronautem Feustelem. Startu se také zúčastní maminka manželky astronauta Indiry Feustelové, paní Alena Pojerová – Bhatnagar.  Indira Feustelová  má  v České republice dva strýce,  Rudolfa Pojera v Plzni a Richarda Pojera v Brně.  Indira Feustelová  od  dětství  často navštěvovala o prázdninách babičku a dědečka Pojerovi v Brně a prababičku a pradědečka Nováčkovi ve Znojmě a potom také s Andrewem Feustelem jako manželé se syny navštívili Brno, Prahu, Plzeň a Znojmo. Maminka Indiry Feustelové v těchto dnech před startem raketoplánu Endeavour napsala: „Jsme hrdí na Drew a Indi a těšíme se být svědky této historické události na Capu Canaveralu v Kennedy Space Centru na Floridě 29. dubna, kde se uskuteční poslední let raketoplánu Endeavour mise STS 134,  kterého se Drew s 5ti ostatními specialisty této mise NASA zúčastní.“

Let raketoplánu Endeavour byl několikrát odložen. Na vině nebyly ani tak problémy s raketoplánem, jako s přístrojem, který má do vesmíru vynést. Jedná se o alfa-magnetický spektrometr AMS-02. Ten bude sledovat projevy případné existence antihmoty v našem vesmíru. Astronauti ho při misi raketoplánu Endeavour STS – 134 namontují na Mezinárodní vesmírnou stanici.

Pokud raketoplán Endeavour odstartuje 29. dubna, jak je nyní plánováno, měl by přistát na přistávací dráze Kennedyho vesmírného střediska NASA 14. května v 9:51 hod EDT (15:51 hod českého času). Mise byla prodloužena o jeden den, aby mohla posádka pracovat na systému odstraňování oxidu uhličitého a provést další údržbu Mezinárodní vesmírné stanice.

Tisková zpráva Astronomického ústavu AV ČR ke startu raketoplánu

Příspěvek byl publikován v rubrice Mise STS-134. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Komentáře nejsou povoleny.