Posádka mise STS-134 je již na Floridě

Šest členů mise STS-134 po svém příjezdu do Kennedyho vesmírného střediska na Floridě. Zleva Greg Chamitoff, Roberto Vittori (European Space Agency), Andrew Feustel, velitel Mark Kelly, pilot Greg H. Johnson a specialista mise Michael Fincke. Foto: NASA/Kim Shiflett26. dubna 2011 — Šest členů mise STS-134 raketoplánu Endeavour, který 29. dubna odstartuje na let k Mezinárodní vesmírné stanici, dorazilo do Kennedyho vesmírného střediska na Floridě, aby dokončili přípravy ke startu raketoplánu.  Posádka byla na Floridu dopravena v letounech T-38.

Velitel mise Mark Kelly při příletu krátce pozdravil zástupce médií a představil posádku: “Jsme velmi šťastní, že tu dnes můžeme být,” prohlásil Kelly. “Měli jsme možnost vidět raketoplán při přeletu nad odpalovací rampou. Je skvělé vidět, že je Endeavour připraven k letu.” Mark Kelly také zmínil, že se posádka velmi těší na plnění svých úkolů ve vesmíru, zejména  na transport speciálního nákladu na Mezinárodní vesmírnou stanici. Velitel mise STS-134 také zmínil, že je velmi šťastný, že jeho manželka, kongresmanka Gabrielle Giffordsová, bude moci být přítomna pátečnímu startu raketoplánu.

Posádka poté odjela po přistávací dráze raketoplánů, aby se mohla věnovat dalším přípravám na start. Mark Kelly a pilot Greg H. Johnson odpoledne nacvičovali přistávací manévry v tzv. Shuttle Training Aircraft (STA). STA je modifikovanou verzí letounu Gulfstream II, na kterém astronauti trénují manévrování s raketoplánem.

Na start raketoplánu NASA také pozvala 150 fanoušků ze sociální sítě Twitter, kteří byli náhodným způsobem vybráni ze 4100 online registrací minulý měsíc. Fanoušci pocházejí ze 43 států USA a z tuctu zemí. V minulosti NASA zvala fanoušky ze sociální site Twitter na start raketoplánu Atlantis (mise STS-129 a STS-132) a Discovery (mise STS-133).  NASA je na Twitteru velmi populární – tuto neděli počet fanoušků dosáhl jednoho milionu.

Příspěvek byl publikován v rubrice Mise STS-134. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Komentáře nejsou povoleny.