Technici musí vyměnit spínač v záložní napájecí jednotce, start raketoplánu neproběhne dříve než 8. května

Technik na odpalovací rampě 39A v Kennedyho vesmírném středisku. Foto NASA/Kim Shiflett
2. května 2011 — Technici Kennedyho vesmírného střediska na Floridě zjistili pravděpodobnou příčinu pátečního selhání topných článků záložní napájecí jednotky (APU-1), které vedlo k přerušení příprav k plánovanému startu raketoplánu Endeavour. Problém by lokalizován v zadní sekci rakotoplánu v přepínači, který kontroluje přisun elektřiny.

„V praxi to znamená, že topné články neměly přísun energie, a proto v pátek nefungovaly,“ prohlásil Mike Moses, šéf týmu řízení mise.

Spínač bude třeba vyměnit a nahradit novým. Tato operace a následné testování jeho funkčnosti ale bude trvat několik dní. Bude také třeba analyzovat příčinu nefunkčnosti starého spínače.

„Nyní je téměř jisté, že start raketoplánu neproběhne dříve než 8. května,“ říká Moses. „Za daných podmínek nemůžeme určit konkrétní datum a čas startu. Ještě nás čeká hodně práce.“

Posádka mise STS-134 se mezitím vrátila do Johnsonova vesmírného střediska, aby v následujících dnech pokračovala ve výcviku. Domů se rozjely i rodiny astronautů.

Další informace ve zprávě Astronomického ústavu AV ČR Start raketoplánu Endeavour odložen minimálně do 8. května

Příspěvek byl publikován v rubrice Mise STS-134. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Komentáře nejsou povoleny.