Start raketoplánu Endeavour odložen

Prezident Barack Obama navštívil v pátek Kennedyho vesmírné středisko. Prezident přicestoval na Floridu se svou rodinou na start raketoplánu, který však byl z technických důvodů odložen na pondělí.

Podle NASA neodstartuje Endeavour dříve než v pondělí v 14:33 EDT (20:33 českého času). Během odpočítávání ke startu se ukázalo, že selhává jeden ze dvou topných okruhů, který je součástí záložní napájecí jednotky (APU). Topné články jsou důležité, protože brání zamrznutí hydrazinu, kterým je napájecí jednotka naplněna. Vnější nádrž tedy bude třeba nejprve vyprázdnit a poté se technici dostanou do zadní části raketoplánu, aby zjistili, jestli bude nutné vyměnit či opravit problémové součástky. Podle NASA tím vznikne minimálně 72hodinové zpoždění oproti původnímu plánu.

Problém záložní jednotky manažeři a technici NASA vysvětlili během odpolední tiskové konferenci v Kennedyho vesmírném středisku NASA.

Zatímco vedení NASA vysvětlovalo problém záložní napájecí jednotky, vesmírné městečko navštívil prezident Obama s rodinou. Setkal se s kongresmankou Gabrielle Giffordsovou, manželkou velitele mise STS-134 Marka Kellyho, které se také přijela podívat na start raketoplánu. Prezident se také setkal s posádkou mise.

Mike Moses, šéf týmu připravujícího start raketoplánu, vysvětlil důležitost APU – jejím úkolem je zabránit zmrznutí hydrazinu (palivo) během orbitu. Problémová APU 1 se skládá ze dvou topných těles, přičemž oba musí být funkční. „Pro odložení startu byl velmi dobrý důvod,“ prohlásil Moses. „Tým se rozhodl správně.“

Vyprázdnění palivové nádrže bude trvat asi 24 hodin. Poté bude bezpečné do zadní pohonné sekce raketoplánu vstoupit. Během sobotní noci již budou schopni řešit vzniklý problém.

Start raketoplánu Endeavour je nyní plánován na 2. května na 14:33 EDT, tedy na 20:33 českého času. Finální rozhodnutí však padne až v závislosti na výsledcích sobotní analýzy situace.

Příspěvek byl publikován v rubrice Mise STS-134. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Komentáře nejsou povoleny.