Raketoplán Endeavour neodstartuje dříve než 10. května

Nákres problémové záložní nápájecí jednotky

Nákres problémové záložní nápájecí jednotky

NASA, 3. května 2011 — Manažeři NASA a Mezinárodní vesmírné stanice se v pondělí shodli, že nejbližší možné datum startu raketoplánu Endeavour je 10. května. Definitivní datum startu závisí na úspěšné výměně pojistek spínače, který zajišťuje přísun energie do topných článků. Další setkání vedení je plánováno na pátek, během kterého by mělo být stanoveno pevné datum startu.

Technici NASA mezitím vyměnili problémový spínač (Load Control Assembly 2, LCA-2). Technici se zaměřili především na speciální hliníkovou destičku, která je ke spínači připojená a která zajišťuje chod uzavřeného chladícího okruhu, jenž prostřednictvím freonu ochlazuje elektoniku ve spínači.

Starý spínač byl mezitím převezen do laboratoří NASA, kde se vědci pokusí zjistit příčinu jeho selhání. Spínač LCA-2 slouží jako rozvaděč elektrické energie do několika systémů raketoplánu Endeavour, včetně ohřívačů paliva v záložní napájecí jednotce-1 (APU-1). Právě nefunkčnost těchto ohřívačů vedla vedení NASA k odložení startu raketoplánu 29. dubna.

Po instalaci nového spínače bude po několik dní probíhat testování jeho funkčnosti a efektivnity distribuce elektrické energie. Vedení NASA průběžně vyhodnocuje průběh opravných prací, aby mohlo stanovit další termín startu raketoplánu Endeavour.

V závislosti na termínu startu raketoplánu Endevour se také posouvá plánovaná instalace raketoplánu Atlantis na kosmodrom. Oproti původnímu plánu bude zahájení instalace Atlantisu posunuto o celý týden na 23. května (samozřejmě v závislosti na tom, zdali Endeavour skutečně 10. května odstartuje). Start raketoplánu Atlantis na misi STS-135 je prozatím předběžně plánován na 28. června.

Posádka mise STS-134 mezitím pokračuje ve výcviku v Johnsonově vesmírném středisku v Houstonu.

Příspěvek byl publikován v rubrice Mise STS-134. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Komentáře nejsou povoleny.