Raketoplán Endeavour neodstartuje dříve než 16. května

Dveře raketoplánu Endeavour na odpalovací rampě 39A se otevřely pro techniky, kteří odstraňují závadu. Foto: NASA/Troy Cryder Vedení NASA se rozhodlo posunout plánovaný start raketoplánu Endeavour na 16. května na 8:56 h ráno EDT (14:56 h českého času). V pátek také padlo rozhodnutí o prodloužení mise STS-134 ze 14 na 16 dní.

V pondělí odpoledne v 15 h (21 hod českého času) NASA pořádá další tiskovou konferenci, během které Mike Moses, šéf týmu řízení mise, a Mike Leinbach, vedoucí směny startu raketoplánu, vysvětlí dosavadní průběh oprav.

Technici NASA nadále zjišťují příčiny selhání okruhu v systému hydrauliky raketoplánu, kvůli kterému byl start Endeavouru odložen. Příčina selhání zatím ještě nebyla zjištěna.  Problematický spínač byl ve středu vyměněn za nový.

Během následujícího víkendu obsluha raketoplánu nainstaluje nové elektroinstalační vedení, které propojí spínač s ohřívači. Následně bude proveden 30ti minutový test, jenž ověří, zdali všechny vyměněné součástky fungují.

Raketoplán má tři záložní napájecí jednotky (APUs), které poskytují energii hydraulickému systému, díky jemuž je možné řídit stoupání raketoplánu. Každá APU disponuje dvěma ohřívači, které zamezují zamrznutí hydrazinu (paliva) během pobytu raketoplánu na oběžné dráze. NASA požaduje, aby během startu byly funkční všechny záložní napájecí jednotky včetně ohřívačů. Během prvního pokusu o start jeden ze dvou ohřívačů v APU-1 nebyl funkční. Technici raketoplánu potvrdili, že v původním spínači došlo ke zkratu.

Raketoplán může odstartovat v období do 26. května. Start nebude možný 21. května  – Endeavour by k Mezinárodní vesmírné stanici dorazil 23. května, kdy je plánován odlet 3 astronautů, členů Expedice 27, na lodi Sojuz.

Příspěvek byl publikován v rubrice Mise STS-134. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Komentáře nejsou povoleny.