První den na oběžné dráze

Poslední start amerického raketoplánu Endeavour

17. května 2011 — Posádka raketoplánu Endeavour dnes vstávala do svého prvního dne na oběžné dráze za doprovodu kapely U2 a jejich písně “Beautiful Day”, která byla věnována veliteli Marku Kellymu.

Raketoplán Endeavour včera (16. 5.) úspěšně odstartoval na misi STS-134 k Mezinárodní kosmické stanici a zároveň na svůj poslední let. Odpočítávání ke startu proběhlo relativně bez problémů, počasí startu přálo.

“Velké díky patří všem týmům, které raketoplán připravovaly k letu, za všechnu jejich práci,” prohlásil jeden z vedoucích programu vesmírných operací Bill Gerstenmaier. Poukázal především na efektivní práci týmu, který řešil problém záložní napájecí jednotky: “Tým pracoval na maximum, aby zjistil podstatu problému a umožnil jeho rychlé vyřešení.”

“Úkoly, které musí mise splnit, rozhodně nejsou jednoduché,” dodal Gerstenmaier. “Čeká nás hodně práce mimo prostory raketoplánu, ale až bude nainstalován alfamagnetický spektrometr, bude to stát za to.”

Připomeňte si a podívejte se, co je to alfamagnetický spektrometr na Wikipedii nebo na YouTube.

“Prokázali jsme rozhodnost, a proto je takhle mise tak úspěšná,”prohlásil Michel Tognini, šéf Evropského centra astronautů (European Astronaut Center) a bývalý astronaut Evropské kosmické agentury.

Během úterka astronauti pomocí mechanické ruky provedou kontrolu ochranného pláště raketoplánu. Mezitím specialisé mise Mike Fincke a Drew Feustel provedou kontrolu skafandrů, které budou po spojení s Mezinárodní kosmickou stanicí přemístěny na palubu ISS, aby mohly být využity během plánových čtyřech výstupů do vesmíru.

Sledujte záběry NASA z prvního dne mise STS-134

Příspěvek byl publikován v rubrice Mise STS-134. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Komentáře nejsou povoleny.