Den č. 8 na palubě ISS a raketoplánu Endeavour

STS-134

23. května 2011 — Specialista mise STS-134 Robert o Vittori a Paolo Nespoli, astronaut Evropské kosmické agentury pobývající na Mezinárodní kosmické stanici, dnes telefonovali s italským prezidentem Giorgiem Napolitanem.

Posádka raketoplánu Endeavour dnes měla budíček o hodinu později (v 10:00 EDT, tedy v 16:00 hod českého času)  – bylo třeba nabrat síly po včerejším dlouhém výstupu do kosmu, během kterého Drew Feustel a Mike Fincke pracovali na údržbě ISS po dlouhých 8 hod a 7 min. Jedná se tak o šestou nejdelší vesmírnou vycházku v historii výstupů do kosmu. Rekord v délce vesmírného výstupu (neboli EVA, Extra-vehicular activity) zatím drží Susan J. Helmsová a James S. Voss z 11. března 2001, kdy ve vesmíru pobývali celkem 8 hod a 56 minut.

Posádka vstávala do rytmu písně “Times Like These” od Foo Fighters, která byla věnována specialistovi mise Drew Feustelovi. Feustel za výběr písně poděkoval svým synům, manželce a všem, kteří posádku v průběhu mise podporují.

Dopoledne (v 10:45 EDT) se velitel mise Mark Kelly a specialista mise Mike Fincke spojili se čtyřmi stovkami studentů ze základní školy Mesa Verde v Tucsonu v Arizoně.

My v České republice jsme možnost přímého kontaktu s misí STS-134 neměli, ale aspoň jsme se zeptali, jakým způsobem rodiny astronautů udržují kontakt se svými členy ve vesmíru. A Indira Feustelová ochotně odpovídá:

“Misi sledujeme velmi pozorně. Pokud je v plánu nějaká důležitá událost – např. Drewův první kosmický výstup na ISS nebo telefonát s papežem, trávím celý den v řídícím středisku (MCC, Mission Control Center). Nejtěžší je překonat chronický nedostatek spánku, protože ty nejdůležitější události probíhají v době, kdy většina lidí v Houstonu spí. Nad vodou mne ale drží adrenalin, česká čokoláda a čtyřhodinový spánek… Jsem si jistá, že Krtek si to nahoře báječně užívá a že Drew brzo pošle fotodokumentaci. Drew nám z ISS volá jednou denně. Také každý den posílá pár emailů. Nedávno jsme si dokonce užili privátní rodinnou videokonferenci. Chtěla bych všem poděkovat za Váš zájem a podporu a doufám, že se snad v srpnu uvidíme.”

Příspěvek byl publikován v rubrice Mise STS-134. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Komentáře nejsou povoleny.